Düğün tarihi seçimi oldukça önemli ve hassas bir konudur. Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin akıllarındaki en önemli konulardan biri de düğün tarihi. Düğün tarihi seçiminde çiftler çoğu zaman yalnız karar veremezler, aileleri, arkadaşları, dini ve kültürel inanışları, yakınlarının düğün tarihleri gibi pek çok etken bulunmakta. Korona virüs etkisinde geçen şu günlerde belirsizliğin verdiği etkiyle çiftlerin kafaları çok daha karışık. Bu yazımızda 2021 yılında düğün yapılabilecek tarihleri, özelliklerini ve alternatifleri sizle paylaşacağız.
İki Bayram Arası Düğün Yapılır mı?
Aileler bir araya gelip düğün tarihi konuşulurken her zaman biri çıkar “o tarih olmaz, iki bayram arası” diye girer araya, halbuki toplum arasında fazlaca bilinen bu sözün dini olarak hiç bir karşılığı olmadı gibi İslam dinine göre iki bayram arası düğün yapmanın da hiç bir sakıncası yoktur, unutulmamalıdır ki bayramlar dışındaki her gün zaten iki bayram arasıdır. 2015 Yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da iki bayram arası düğün yapmanın hiç bir dini dayanağı bulunmadığı dile getirilmiştir.
Peki nereden çıktı bu söz ? “İki bayram arasında düğün olmaz” sözünün kaynağı, İslam öncesi döneme kadar gidiyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında, şevval ayında (Ramazan Bayramı’ndan sonraki ay) bir salgın başlıyor.
Hastalıktan ciddi sayıda çok kişi ölüyor. Bu nedenle şevval ayının
uğursuz olduğuna inanılıyor.
Resmi Tatillerde Düğün Olur mu?
Bayramda Düğün Yapmak
Bayramda düğün yapmanın İslam Dini’nce bir sakıncası yoktur. Ramazan ve Kurban Bayramı’nda düğün yapmak pek çok çift için avantajlı olabileceği gibi dezavantajlı da olabilir. Çevrenize, memleketinize ve ailenizin alışkanlıklarına dikkat ederek bir seçim yapmanız doğru olacaktır. Peki kriterler ne olmalı?
Öncelikle düğününüze davet edeceğiz çevrenizin bayramda genelde nerede olduklarına bakmalısınız, şayet akrabalarınız birbirinden faklı illerde ikamet ediyor ve bayramda sizin düğün yapacağınız ilde bulunacaklarsa bayramda düğün yapmak akıllıca olacaktır. Bir yandan herkesin orada olduğu bir dönemde düğününüzün gerçekleştirerek insanları büyük zahmetten kurtaracak öte yandan herkes için tatil olan bir zaman diliminde düğününüzü yaparak insanların “çalışıyordum gelemedim, okulum vardı” gibi bahanelerini engellemiş olacaksınız.
Bayramda düğün yapmaması gerekenlerse büyük şehirlerde ikamet edip aileleri bayram süresinde memleketlerine giden çiftlerimizdir, bu çiftlerimizin özel bir sebebi yoksa bayramdan en az 10 gün önce ve ya en az 10 gün sonra meresimlerini gerçekleştirmeleri daha uygundur.
Hafta içi Düğün Olur mu?
Düğün tarihi dendiği zaman herkesin aklına öncelikle Cumartesi ve ya Pazar günü gelir ancak unutulmamalıdır ki hafta sadece iki günden ibaret değildir. 30 Yılı aşan sektör tecrubemize göre söyleyebiliriz düğününüze gelen sayısını en çok etkileyen faktör düğün gününüzden ziyade insanlar üzerindeki hatrınız, makamınız, aile büyüklerinizin insanlar tarafından ne kadar sevildiği ve memleketinizdir. Aile büyükleriniz ve ya siz çevrenizin düğünlerine gitmediyseniz, iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmadıysanız hangi günü seçerseniz seçin davetli sayınız sınırlı olacaktır ancak siz insanlara doğru şekilde davrandıysanız insanlar da siz ne zaman düğün yaparsanız yapın gerekirse fedakarlık yaparak yanınızda olacaktır.
Düğün mekanları fiyatlarını en çok güne göre belirlemekte hafta içi ile hafta sonu yapılacak merasimler arasındaki fiyat farkı iki hatta üç kata kadar çıkabilmektedir. Aynı mekan, aynı ikram… Kısacası her şeyin aynı olduğu düğün organizasyonu için iki-üç kat fiyat farkı ödemek gerekli mi sorusu sizin yapacağınız hesaplara bağlıdır. Şayet aradaki fark sizin için önemliyse kendinize ”düğünüm perşembe günü olursa kimler gelir”, ”düğünüm Cumartesi günü olursa kimler gelir” sorularını sormalı araki farka ve bu farkın sizin için önemine göre karar vermelisiniz. 30 Yıldır içerisinde bulunduğumuz sektör tecrubemize göre söyleyebiliriz ki hafta içi düğünleri de en az hafta sonu yapılan düğünler kadar yoğun olabilmektedir.